#2 | Lang leve de Koning

Hoog bovenin op de donkere zolder van een statisch pand aan de Wijnhaven in Delft staat een grote stoffige doos. Als je heel zachtjes de zolder op sluipt en even muisstil blijft staan, hoor je misschien een zacht gesnurk. Het komt uit die doos…

Het is 27 april 2020. Het gesnurk is zojuist gestaakt. Een luide geeuw, de doos gaat langzaam open. Wat net ontwaakt lijkt te zijn uit een winterslaap, strekt zijn oranje poten voor zich uit. Hij likt zijn oranje vacht schoon, zwiept zijn oranje staart heen en weer en schudt zijn oranje manen uit. Loekie de oranje leeuw is klaar voor Koningsdag.

Na een verkwikkende slaap denkt hij nog eens terug aan zijn droom, over voorgaande koningsdagen. Want wat is dat toch altijd een feest! Nog vers in zijn geheugen staat het podium midden op de brug, het terras en de hele straat vol met mensen, Robin en Nadia óp de buitenbar, ieder zwaaiend met een grote Brand-parasol op het ritme van de aanstekelijke deuntjes van Dann Hill, de rockende band op het podium. Loekie de leeuw denkt terug aan het moment dat hij zelfs eventjes mee mocht zingen, toen de band Radio Venus de show stal. Hij sluit even zijn ogen. In zijn herinnering ziet hij René, op het podium met zijn geliefde gitaar, zingend, lachend, genietend van de muziek en het publiek en van zijn bandgenoten en de sfeer en van het leven. Dat deze dag toch weer gevuld mag worden met muziek, gelach en genot, denkt de leeuw.

Hij staat op en loopt naar beneden. Zijn oranje staart opkrullend ploft hij neer aan tafel 14 met een kop koffie en de krant. Hij schrikt. De wereld is vandaag anders dan hij is gewend. Een pandemie! Geen Koningsdag, maar woningsdag. Een anderhalvemetermaatschappij?! Al snel beseft de leeuw dat het dit jaar helemaal anders wordt. Hij belt direct Arjen en Marije op en laat zich bijpraten. Zijn schrik bedaart: het wordt dit jaar anders, maar niet minder feestelijk! Zo te horen kan hij vast beginnen met de bitterballen in het vet gooien. Zou het al tijd zijn voor een biertje?

Zodra Loekie zich heeft herpakt stapt hij op zijn fiets richting de Steck. Daar zit Martijn, met een koninklijke snor en een passende rood-wit-blauwe hoofdband, al uitgebreid te testen en te interviewen. Hij leidt vandaag het ‘Ik Willem Thuis’-programma in goede banen: een samenwerking van de Steck, de Bebop en de Kurk in de Kromstraat en de Wijnhaven, die ervoor zorgt dat de gezellige muziek van de gebruikelijke bandjes gewoon in je woonkamer gehoord kan worden. “Britt, jij schreef met je huisgenoten het lied ‘gebiedend wijsje’ over de coronacrisis, kun je daar iets meer over vertellen?” vraagt Martijn als een ware presentator in zijn headset. Dit is wel onder controle, denkt Loekie, en met een gerust hart verlaat hij de Steck.

Terug naar de Wijnhaven, waar de eerste bestelling klaar staat om bezorgd te worden. Bij de bekende studentenflat op de Eduard du Perronlaan levert Loekie een flinke lading oranjebitter af. Daar wordt al wel een aanzienlijke borrel veroorzaakt, zou iedereen zich daar braaf aan de regeltjes houden? Vrolijk doet Loekie een bittertje mee, het is tenslotte Koningsdag. De biertjes en bitterballen zijn een daverend succes. Door de vlotte bezorgkunsten van Tess, Carmen, Eva, Nanne, Nadia en Koe hebben onze vaste en minder vaste gasten ijskoud bier en gloeiend hete bitterballen in hun eigen tuin of balkon, terwijl ze dansen op de muziek van de livestream. Genietend van het zonnetje fietst Loekie keer op keer de stad rond.

Telkens als de leeuw in de nabijheid van de Wijnhaven komt om de volgende lading bitterballen te halen, hoort hij twee nachtegaaltjes. Het zijn Robin en Daniëlle die de virtuele karaoke/popquiz verzorgen voor het programma ‘Willlie in je Woonkamer’. Loekie kan ook wel een beetje zingen, dus hij grijpt graag de kans aan om zijn stembanden te laten trillen en vrij spoedig benoemt hij Robin en Daan tot zijn achtergrondzangeressen.

Rond een uur of 9 ’s avonds is het online feest ten einde. Voldaan klimt Loekie naar de zolder en zijn doos weer in. Dit jaar ging het opruimen een stuk sneller. Het was even schakelen vandaag, maar gezien de omstandigheden is hij heel tevreden met de toch heel feestelijke alternatieve koningsdagviering. Maar, denkt de leeuw nog voordat hij in een diepe slaap wegzakt, volgend jaar wil ik wel heel graag weer op die bar dansen! Ik zal maar zorgen dat ik fit genoeg ben om weer op het podium liedjes mee te zZzzZZzzzz…

Eén antwoord op “#2 | Lang leve de Koning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *