#5 | Bezorgen voor beginners

Voor iedereen die een café of restaurant heeft, ruim twee maanden geleden zijn deuren moest sluiten, in een paar dagen tijd een complete webshop heeft gebouwd, plotseling ook daadwerkelijk bestellingen thuis moest gaan bezorgen en géén ervaren bezorgservice heeft, is hier een even bondig als handig stappenplan. Een how-to, een handleiding, over Het Bezorgen. Daar komt namelijk veel meer bij kijken dan je denkt. Volg deze stappen en binnen no time bezorg je zo soepeltjes als de Wijnhaven dat doet.

  1. Allereerst is een functionerende webshop van belang. Tegenwoordig en zeker nu gaat tenslotte alles online. Als je voorafgaand aan de horecasluiting nog geen webshop had, zorg dan dat je de IT-kennis van je medewerkers benut. Geen IT-nerd tussen je personeel? Wijs dan iemand aan met gevoel voor design en laat diegene de kennis opdoen die nodig is. Kan dat ook weer op hun CV.
  1. Begin makkelijk. Zet bijvoorbeeld eerst alle premium frisdranken, flesbieren en wijnen online. Voeg daarna steeds wat meer gerechten toe. Een actieve houding op sociale media is aan te raden.
  1. De eerste bestelling is spannend. De juiste producten verzamelen en leuk inpakken is slechts het begin. Laad de bestelling in je vervoersmiddel. Flessen drank bungelend aan je schouder in een canvas Wijnhaventasje terwijl je op je racefiets zit, is op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Trommel daarom al je collega’s op met mandjes op hun fiets. Heeft het merendeel van je personeel geen mandje op de fiets, omdat ze blijkbaar niet bij de hippe helft van de jongerensamenleving horen? Wees creatief!
  1. Om je als ludiek bedrijf te differentiëren van ‘echte’ bezorgbedrijven is het essentieel om het aantal roekeloos bestuurde brommers en maximaal toegestane snelheid overtredende elektrische fietsen te beperken. Een rammelende swapfiets met haastig gemonteerd mandje voorop is een goede manier om de reputatie van je café te waarborgen.
  1. Heb je toegezegd op bestellingen die verder weg zijn dan twintig minuten fietsen? Dan is het raadzaam om gebruik te maken van een auto. Neem bij voorkeur de Mercedes van de baas. Bij te veel bestellingen voor één auto kun je altijd een oud rood Peugeotje ernaast inzetten. Vergeet niet je routeplanner in te stellen op ‘auto’ in plaats van ‘fiets’. Ook in Delft zijn er fietspaden waar geen Mercedes overheen past en zelfs geen Peugeot 205.

Tot slot een aantal Tips & Tricks voor tijdens het bezorgen:

  • Zit je door de coronacrisis te veel en te lang stil en ben je toe aan wat meer beweging? Laat dan een deel van de bestelling achter zodat je weer terug moet fietsen. Laat vervolgens je plastic handschoentjes liggen en keer pas terug als je bijna je bestemming hebt bereikt.
  • Een bestelling bezorgen in Tanthof? Laat je collega’s te allen tijde weten waar je bent. Google Maps heeft zo’n handige ‘deel-je-locatie’-functie. Grote kans namelijk dat je in deze jaren ’70 bloemkoolwijk niet op eigen kracht de weg terug kan vinden. Je loopt een reëel risico om urenlang rond te dwalen, en dan moeten andere mensen heel lang wachten op hun bestelling.
  • Behandel je gasten zoals je dat ook in je café zou doen. Toegegeven, aan een tafel op het terras zul je waarschijnlijk minder vaak gasten in badjas gekleed treffen. Ook zie je als het goed is niet zo vaak totaal overdonderde en blij verraste gezichten omdat je gasten niet weten dat ze iets hebben besteld. Dat betekent niet dat je je gebruikelijke service achterwege hoeft te laten, maak dus net zulke gezellige praatjes als je op het terras zou doen.
  • Wil je een collega een hak zetten, bijvoorbeeld omdat zij je ’s avonds altijd de terrastafels laat kettingen? Schrijf dan een totaal ander adres op de bestelling die je lieftallige collega op het punt staat te bezorgen. Doe vervolgens alsof je dit echt niet expres deed of in de gaten had, of geef een andere collega de schuld. Of de baas, dat mag altijd.

De belangrijkste tip bij het bezorgen is toch wel: bezorg met plezier. Houd vast aan de gedachte dat jouw gasten jou net zo veel missen als jij hen. Geef je gasten het gevoel dat ze weer even in hun favoriete kroeg zitten. We zeggen niet voor niets: Haal de Wijnhaven in huis!

Eén antwoord op “#5 | Bezorgen voor beginners”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *